Konferencja „Żywność Przyszłości – Przyszłość Żywienia”

0
0
0
żywność
żywność / www.pexels.com

Zapraszamy do wysłuchania konferencji „Żywność Przyszłości – Przyszłość Żywienia”

O wydarzeniu „Żywność przyszłości – przyszłość żywienia“

24 października w murach Kuźni Społecznej wraz z Bankiem Żywności w Olsztynie Fundacja GreenLab współorganizowała konferencję pt. „Żywność przyszłości – przyszłość żywienia“.

W wydarzeniu” wziął udział m.in. marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin, przedstawiciele samorządu i organizacji pozarządowych. Konferencja jest jednak otwarta dla wszystkich zainteresowanych żywnością i zagadnieniami z nią związanymi.

Panel pt. „O żywności inaczej” został sfinansowany przez Fundację GreenLab, ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030

Panel „O żywności inaczej” trwał od godziny 10.40 do 11.40. W panelu uczestniczyli:
  1. Prof. dr hab. inż. Katarzyna M. Majewska i dr inż. Joanna Ciborska (Wydział Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie).
  2. Dr hab. Michał Krzyżaniak, prof. UWM (Wydział Rolnictwa i Leśnictwa, UWM w Olsztynie, współzałożyciel firmy OVAD sp. z o.o., zajmującej się chowem i przetwarzaniem owadów na cele paszowe i żywnościowe).
  3. Dr hab. Daniel Żarski (IRZiBŻ PAN w Olsztynie).
  4. Dr Piotr Wasyluk.

Oto kilka wybranych głosów z debaty:

Joanna Ciborska zwróciła uwagę na problem nadmiernego spożycia przetworów mięsnych. Jej zdaniem ograniczenie spożycia mięsa nie oznacza konieczności całkowitego wyłączenia produkcji zwierzęcej, ale raczej skupienie się na produktach roślinnych.

Michał Krzyżaniak podkreślił, że owady są już spożywane w wielu regionach świata, choć dla Europejczyków może to być nowość. Zaznaczył, że w obliczu rosnącego zapotrzebowania na żywność, owady mogą stać się alternatywnym źródłem białka zwierzęcego, szczególnie gdy mięso stanie się drogie lub niedostępne.

Daniel Żarski przypomniał, że ryby i akwakultura mają duży potencjał w kontekście przyszłości żywności. Akwakultura nie ogranicza się tylko do ryb, ale obejmuje także skorupiaki, kraby i rośliny. Zaznaczył, że należy jak najlepiej wykorzystać zasoby, a akwakultura jest jednym z bardziej ekologicznych systemów produkcji żywności.

To tylko część głosów, które zabrzmiały w trakcie debaty. Dziękujemy zarówno uczestnikom, jak i gościom, którzy licznie nas odwiedzili. Obiecujemy, że wkrótce spotkamy się ponownie!

Zapraszamy do obejrzenia retransmisji z wydarzenia TUTAJ

 

 

Źródło: https://www.fgreenlab.org/konferencja-zywnosc-przyszlosci

Najnowsze
Sonda
Wczytywanie sondy...

Ogłoszenia

Strategiczna współpraca polskich liderów napędza rozwój elektromobilności w Europie Środkowo-Wschodniej
OZE w pasie drogowym. Droga jako źródło energii? Pilotaż na MOP-ach pokazuje, że to możliwe
Ponad 700 mln zł z KPO na lokalną transformację energetyczną. Samorządy ruszają z inwestycjami w OZE i magazyny energii
Największy na świecie magazyn ciepła z piasku został uruchomiony w Finlandii
Wczytywanie komentarzy...

Polecane

Przejdź na stronę główną